Névtelen Blog

Névtelen Blog

Hová töltsük fel a rajzunkat?

2021. május 19. - Fruzsi_H

Minden rajzos meg akarja osztani a munkáit másokkal, de ehhez melyik a legjobb oldal? Most erről fogom röviden megosztani a tapasztalataimat és észrevételeimet, melyikek a legjobb weboldalak erre és, hogy véleményem szerint hol lehet a leggyorsabban egy kisebb hírnevet szerezni rövid idő alatt. 

  •  DeviantArt

Ez talán a legismertebb rajzportál magyar körökben, és egy pár éve én is ide töltöttem fel rajzaimat, de akármennyire is szeretném szépíteni, a DeviantArt oldala mára már haldoklik. Egyre kevesebben látogatják a weboldalt és akkor is csak azért, mert még ott van egy alkotó akit kedvelnek, nem feltétlenül azért mert aktívak az oldalon. Azonban az oldal maga rajz megosztásra lett kitalálva, amire meg nagyon jó, de ha egy nagyobb közönséget akarsz elérni akkor itt ne számíts sokra.

  • Pixiv

Ez egy még kevésbé ismert, japán rajzportál, de egyre több külföldi kezdte el feltölteni ide a rajzát. Az oldal rajz megosztásban hasonlít a DeviantArt-hoz, de itt rengeteg kategóriákba szedett, rajzolással kapcsolatos segédanyag, napi rajz ötletek és egyéb érdekességek. Ennek az oldalnak azonban van két nagyobb hátulütője is. Az egyik az, hogy habár egyre nagyobb a külföldi réteg, az oldal nagy része még így is japánul van, szóval csak annyit tudok mondani amennyiben meglátogatod: a Google fordító a barátod. A másik az, hogy az oldalnak van egy fizetős, prémium része amit ha nem fizetsz akkor olyan funkciókat, mint például a "legnépszerűbb találatok keresése" opciót te nem használhatsz és a prémium jelenleg csak nem igazán éri meg. Összegezve, ha nem Japán vagy akkor valószínűleg nem lesz túl nagy sikered, de a segédanyagok és napi témák miatt megéri ránézni.

  • Instagram

Az Instagram, mint rajzmegosztó felülte működik, de nem igazán ajánlanám, hiszen csak akkor lehet itt egy nagyobb követőtábort összeszedni, ha már egy másik weboldalon korábban összeszedtél másokat. Ha rögtön egy Instagram oldallal szeretnél kezdeni akkor az alkotásaidat nagy valószínűséggel nem fogják látni az emberek. De ha már van egy megbízható követőtáborod és platformot akarsz váltani akkor megéri!

  • Tumblr

A Tumblr régebben a nagy alkotóbázisáról volt híres (többek között), de mára már szinte síri csend van az oldalon, és nem sokan látogatják. A nagyobb alkotók innen más helyekre vándoroltak, mint például az Intagram és a Twitter (a következő részben szó lesz róla). Rajz megosztásra még mindig jó, de mivel ma már nem sokan látogatják, nem feltétlenül éri meg, hacsak nem kötöd össze egy másik szociális média profiloddal.

  • Twitter

A Twitter jelenleg a legnagyobb rajzmegosztó protál jelenleg, szóval talán itt éri meg a legjobban megosztani a munkáidat ami vicces mert a Twitter az nem erre lett kitalálva. A képek megosztása lehetséges, de manapság a Twitter úgy teszi be a képeket, mintha felezve vagy negyedelve lenne az egész, emellett a kategorizálás nem lehetséges. Ennek ellenére itt lehet összeszedni a legnagyobb követőtábort, ügyesen (és angolul) promózod magad és minden rajzolással kapcsolatos trendben részt veszel. 

Ezeken az oldalakon kívül még számos egyéb portálról is beszélhetnék, mint például a Reddit, Facebook vagy a YouTube, de ezeket az oldalakat nem szoktam rajzmegosztásra használni vagy még nem tettem. A legjobb tanács amit ezzel a témával kapcsolatban tudok adni az az, hogy legyen egyszerre több szociális média oldalad ahova fel tudod tölteni a munkáidat és ne korlátozd magad egy hazai közönséghez, hanem próbálj meg külföldieket is bevonzani és akkor viheted ezzel még valamire.

A bejegyzés trackback címe:

https://nevtelenblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5916562078

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása